Piano cursus of piano kopen waar op letten?

Wanneer je een piano gaat kopen betekent dit dat je met meerdere dingen rekening moet houden. Veel mensen weten wel dat de pianopro; er leuk uit moet zien, goedkoop moet zijn en mooie geluidjes kan maken. Toch is dit niet alles, want heb je weleens gedacht aan het te verrichten onderhoud? Een toetsinstrument als de akoestische of vleugel piano moet namelijk elk jaar gestemd worden. Naast het aandachtspunt onderhoud zal je hieronder ook meer te weten komen over tweedehands piano’s.

Welke piano’s vereisen veel onderhoud?

Nou in principe worden alleen de akoestische en vleugel piano’s onderhouden. Denk hierbij aan het stemmen van de snaren, repareren van hamers en het lakken van de klankkast. Maar wat kost bet onderhoud nou gemiddeld per jaar en waar moet ik dan precies heen? Onderhoud kan soms wel 200 euro per jaar kosten afhankelijk van de staat van de piano. Veelal is er maar één stembeurt nodig per jaar, welke rond de 70 euro kost. Deze stembeurt wordt meestal uitgevoerd door een pianostemmer op locatie, maar je kunt ook terecht bij een pianowinkel.

Waarom nieuw als tweedehands ook een optie is

Nieuwe piano’s kunnen al gauw meer dan 10.000 euro kosten terwijl tweedehandse toetsinstrumenten al te verkrijgen zijn voor een bedrag van 7.000 euro (in een goede staat). Hierbij is het wel belangrijk dat je het toetsinstrument wel goed controleert, voordat je een definitieve aankoop doet. Zijn de snaren nog op een juiste spanning en heeft de piano niet teveel beschadigingen op gelopen? Daarnaast is het belangrijk om elke toets uitvoerig te testen. Dit heeft namelijk ook te maken met de aanslaggevoeligheid en wat de pianist zelf fijn vindt.

Wat als mijn budget beperkt is? Dan is het misschien toch verstandiger om te kiezen voor een keyboard of digitale piano. Deze pianopro cursus is goedkoop in de aanschaf en onderhoudsvrij. Ideaal voor beginners, want elektrische toetsinstrumenten hebben vaak ook leuke features en meerdere geluiden. Daarnaast is bijvoorbeeld een keyboard piano goed te combineren met een online piano cursus. Je kunt dan overal pianoles volgen, waardoor een klein toetsinstrument eenvoudig meegenomen kan worden.